FAQ

Często zadawane pytania
  1. Czy student – obcokrajowiec może wziąć udział w Work and Travel?
    • Tak, Jedyny dodatkowy warunek udziału w programie to dostarczenie kopii aktualnej wizy lub karty pobytu.
  2. Na jakim poziomie należy znać angielski aby móc uczestniczyć w programie?
    • Z racji tego, że będziesz pracował w środowisku anglojęzycznym musisz umieć komunikować się w tym języku beż większych problemów.
  3. Czy będą na urlopie dziekańskim można wziąć udział w programie?
    • Niestety nie, osoby na urlopach dziekańskich nie kwalifikują się na program.
  4. Jestem studentem studium policealnego. Czy mogę brać udział w programie?
    • Studenci tego typu szkół nie kwalifikują się na program.
  5. Czy jeśli nie mam ukończonych 18 lat to czy mogę brać udział w programie?
    • W momencie rozmowy wizowej (zazwyczaj kwiecień/maj) uczestnik musi mieć ukończone 18 lat.
  6. Czy pracując w USA moja praca jest legalna i co z ubezpieczeniem medycznym?
    • Uczestnicy Work and Travel pracują w USA legalnie. Podlegają też ubezpieczeniu medycznemu, które zgodne jest z wymogami amerykańskiego Departamentu Stanu.
  7. Czy można obronić pracę licencjacką/magisterską przed wyjazdem do USA?
    • Tak jednak w momencie rozmowy wizowej trzeba mieć status studenta oraz mieć ze sobą indeks oraz ważną legitymację studencką.
  8. Kiedy startuje rekrutacja na program i kiedy się kończy?
    • Rekrutację rozpoczniemy już na jesieni i potrwa ona do końca marca. Im wcześniej się do nas zgłosisz tym więcej ofert do wyboru dostaniesz. Masz też więcej czasu na uregulowanie opłat związanych z wyjazdem.
  9. Czy można zapisać się na program on-line?
    • Oczywiście, że tak. Są jednak dokumenty, które musimy dostać w oryginale – wystarczy je przesłać do nas listem.
  10. Kiedy najwcześniej mogę zacząć pracę i do kiedy mogę pracować.
    • Uczestnicy programu studiujący w Polsce mogą zacząć pracować w USA najwcześniej 25 maja i nie dłużej niż do 25 września. Najwięcej ofert zaczyna się jednak w okolicach 15 czerwca i kończy się w połowie września. Większość pracodawców wymaga od uczestników dyspozycyjności minimum przez 3 miesiące.
  11. Chciałbym pojechać do USA razem ze znajomymi. Czy jest to możliwe?
    • Nie ma problemu. Pamiętajcie jednak, że im wcześniej się do nas zgłosicie ty większe szanse na wyjazd do tego samego pracodawcy.
  12.  Co to jest Greenheart Exchange?
    • Greenheart Exchange to amerykańska fundacja, która jest organizatorem programu. Ma ona pozwolenie rządu amerykańskiego na wydanie dokumentu DS2019, na mocy którego można się ubiegać wizę J1. Greenheart Exchange sprawuje również opiekę nad studentami na terenie USA.
  13. Dlaczego Targi Pracy są takie ważne?
    • Targi Pracy to osobiste spotkanie z pracodawcą. Daje ono szansę poznania swojego „szefa” już przed wylotem do USA. Soją ofertę pracy wybierzesz wcześniej a na Targach zostanie ona potwierdzona. Każdy uczestnik programu musi obowiązkowo przybyć na Targi. Osoby, które zapisują się na program już po Targach, przechodzą rozmowę z pracodawcą na Skype.
  14. A co z zakwaterowaniem? Gdzie będę mieszkał?
    • Ogromna większość pracodawców zapewnia zakwaterowanie uczestnikom programu. Wysokość czynszu wynosi zazwyczaj około 100USD tygodniowo. Studenci mieszkają zazwyczaj w dwuosobowych pokojach a apartamenty są wysposażone w podstawowy sprzęt (pralka, lodówka, kuchenka, meble itd.).
  15. Czy The West Choice pomoże w rezerwacji i zakupie biletu lotniczego?
    • Tak, nasze biuro gwarantuje również obsługę w zakresie zakupu biletu lotniczego.

Nie znalazłeś odpowiedzi na nurtujące Cię pytania??? Skontaktuj się z naszym biurem 🙂